Sunday, 17 August 2008

begrenset blikk på virkeligheten

StatoilHydro åpnet i går utstilling i Stavanger Kunstforening. Selve utstillingen består av et utvalg verk fra samlingen, og skal ikke kommenteres her.Derimot noen ord om Matthew Collings åpningsforedrag “What is contemporary art?”, et foredrag som altså stiller det samme spørsmålet som jeg skal arbeide med sammen med studentene mine i høst.

Så hva svarer MC? Jo, han angriper spørsmålet gjennom å gå til fire YBA kunstnere, og lar dem representere samtidskunsten i dag. Dette gir jo selvsagt et enormt smalt svar på spørsmålet, og for en nordmann - et latterlig nasjonalistisk svar. Collings trekker fram fire kunstnere som er jevngamle med ham selv, ja som han sågar kjenner. Og ut fra dette lille utvalget trekker han konklusjoner om hvordan samtidskunsten ser ut akkurat nå; det handler om penger, presentajon, design og ekshibisjonisme.

I en sånn situasjon kan det være lurt å oppsøke noen utfyllende kilder, som f.eks. Elkins, Korsmeyer, Freeland eller Kwon, eller hva med OCAs nyeste utgivelser?

Personlig synes jeg at den godeste Collings i det minste kunne tatt seg noen runder i den norske samtidskunsten før han åpnet akkurat denne utstillingen...

No comments: