Wednesday, 19 December 2007

julebakst, kveld II


Var en tur i byen i dag, og kom (blant mye annet) hjem med ny kakeboks - og da hadde jeg ikke annet valg enn å bake litt mer.....


En hadde ønsket seg Jødekaker. Disse her – de ble nydelige! Men hvorfor kalles de for "jødekaker"? Her er en forklaring:

Da sefardiske kryptojødar fann vegen frå Spania og Portugal til Nord-Europa kring 1600- og 1700-talet tok dei med seg element av iberisk sefardisk kultur — inkludert sefardisk (jødisk) og arabisk (muslimsk) kokekunst med sin bruk av sukker i tillegg til meir utbreidde søtstoff som honning og ymse typar fruktsirup.
Eitt av desse elementa var
småkaker bakte med piska egg, sukker og vegetabilsk olje (f.eks. olivenolje) som basis. Karakteristisk for desse sefardiske småkakene er òg at det er minimalt med væske i dei. Blant sefardím i Nederland vart desse kakene noko endra, i og med at ein bytte ut oljen med smør (og seinare ofte margarin). Desse kakene kom til å bli kjende som «joodse boterkoeken» (‘jødiske smørkjeks’) i Nederland og som «jødekaker» («jødekakor», «jødekakur»), «jødekager» eller «judebröd» i Skandinavia.


Selv liker jeg aller best ulike kombinasjoner med nøtter og sjokolade, her er nøttene byttet ut til fordel for tranebær i Tessa Kiros’ versjon.

No comments: